Beschrijving van de werking

De huidige versie is de generatie 4 slimme meterkast: ESM4.

Deze energiemanager bevat 5 hoofdfuncties: beveiliging van de hoofdzekering, zonnestroom detectie, goedkope stroom detectie, timerfunctie en beveiliging van de zonnestroomgroep. Het systeem bestaat uit een controller oftewel de elektriciteitsmeter die te programmeren/in te stellen is om de 5 hoofdfuncties aan te sturen.

De basis van het systeem is de controller “CAN-EZ3” van de Oostenrijkse firma TA.

Werking slimme meterkast

Dit is een geavanceerde vrij programmeerbare elektriciteitsmeter waarvoor speciale schakellogica door ons is geprogrammeerd. Er kunnen tot 6 relais modules “ST6x13” met elk 6 schakelaars van 3000 watt gekoppeld worden (mix van 3 fasen relais en 1 fase relais), er is een ingebouwde CORA DL bus of draadloze link voor een 3 kW boiler verwarmingselement en een mogelijkheid om andere interfaces te koppelen, zoals een AO4-DL voor analoge sturing van een boiler element. 

De slimme meterkast bestaat uit de onderstaande componenten die op de geïllustreerde manier met elkaar samenwerken.

Principe schema slimme meterkast

De standaard ESM4 Slimme meterkast heeft de volgende functionaliteit:

 • 1 x PV-boiler sturing.
 • 9 x 1 fase afschakelaar verdeeld over 3 fasen met voor elke fase 3 prioriteiten.
 • 3 x 3 fasen afschakelaar verdeeld over 3 prioriteiten.
 • 3 x drempelschakelaar waarvan 2 gekoppeld kunnen worden met een goedkope stroom detector.
 • 1 x PT1000 boiler sensor ingang voor gebruik van een boiler verwarmingselement anders dan de “EHS-R”.
 • 2 x goedkope stroom detector ingang voor de eerste 2 drempelschakelaars.
 • ESM4 is uitermate geschikt voor maatwerkoplossingen, wij hebben daarvoor de dienst “Ontwerp Slimme meterkast”.

De ESM4ModB Slimme meterkast heeft de volgende extra functionaliteit:

 • 1x PV-laadpaal aansturing via modbus
 • 1x omvormer aansturing via modbus 

Dit is een modulair product, de standaard levering is alleen de CAN-EZ3 regelaar en 1 licentie voor de schakellogica-software.

Het is belangrijk om te constateren dat de ‘slimme meterkast’ geen complete meterkast is, maar een slimme aanvulling op uw meterkast. Uw installateur dient zelf de benodigde componenten erbij te leveren om het compleet te maken.

Voor het geval u de optie “hoofdzekering bewaken” wenst, is het zaak om eerst samen met de installateur de configuratiespreadsheet in te vullen om zo te bepalen of er een werkzame situatie kan worden gerealiseerd. De spreadsheet kunt u hieronder downloaden:

Afschakelen

Stel, u wilt van het gas af en gaat gebruikmaken van een boiler (3,6 kW), warmtepomp (6 kW)  en een inductie kookplaat (7 kW).

Hoe gaat dit in zijn werk?

Als deze apparaten alle 3 gelijktijdig aanschakelen, wat niet gek is wanneer iedereen thuiskomt van werk, dan kunnen deze meer stroom vragen dan de groepen aan kunnen. De verwarming gaat aan, er gaat iemand douchen en er wordt begonnen met koken. Op dat moment wordt er door die 3 apparaten al 16,6 kW aan stroom gebruikt. Dat past net (maximaal bij 3 x 25 A = 17,25 kW), maar laat geen ruimte meer over voor andere apparaten, zoals bijvoorbeeld de tv, koelkast, pc’s, magnetron, oven en waterkoker.

Wat de slimme meterkast kan doen, is op dat moment apparaten uitschakelen. Door bijvoorbeeld de elektrische boiler uit te schakelen ontstaat 3,6 kW aan ‘ruimte’. Daarnaast heeft de slimme meterkast gedurende de dag ervoor gezorgd dat het huis en de boiler al opgewarmd zijn met behulp van beschikbare zonnestroom. Hierdoor is er op piekmomenten (zoals tijdens het koken) meer stroom beschikbaar.

Let op dat niet alle apparaten geschikt zijn voor afschakelen. Controleert u eerst of de werking van het apparaat automatisch wordt herstart na een af/aanschakel cyclus. Sommige ‘slimme’ apparaten hebben een handmatige bevestiging nodig voordat ze doorstarten.
Doorstroomverwarmers van het merk CLAGE hebben een luchtbeldetectie die denkt dat er na een spanningsuitval werkzaamheden zijn verricht en dan na inschakeling een vertraging geven in warm water. Dit om mogelijke luchtbellen eerst weg te spoelen. Dit kan afgeschakeld worden door de importeur, maar dit heeft wel gevolgen voor de garantie. Om afschakelen mogelijk te maken moeten de apparaten die daarvoor in aanmerking komen op een eigen groep staan, check dat met uw elektricien.

Is de kennis niet aanwezig om de spreadsheet in te vullen, dan kunt u de optie “Diensten – Slimme meterkast – Ontwerp slimme meterkast” bestellen in onze sectie ‘maatwerk’.

Opties en uitvoeringen

 • CAN-EZ3 met software licentie.
  • Dit is de standaard levering, de controller met licentie. Dit is altijd inbegrepen in de slimme meterkast.
  • Versie 4ModB voor het aansturen van laadpaal en/of omvormer via modbus. Bij deze versie altijd modbusprogrammering bestellen.
 • Stroomdetector.
  • Een setje stroomdetectoren is nodig om uw gebruik/levering op de hoofdaansluiting te meten.
 • DL Bus relais.
  • Afhankelijk van uw schakelwensen (slim schakelen of afschakelen voor hoofdzekeringbewaking) zijn 1 of meerdere DL relais nodig. Deze kunnen maximaal 3000 watt schakelen. 1 DL relais heeft 6 schakeluitgangen. 3 uitgangen kunnen gegroepeerd worden tot een 3 fasen schakelaar.
 • Boiler element met PT1000.
  • De EHS-R 3 kW is een traploos regelbaar boiler verwarmingselement dat in een boiler met 1 1/2 inch schroefdraad geplaatst kan worden. De insteeklengte is 410 mm. De regelaar kan deze zo aansturen dat stroom die over is van uw PV-panelen naar de boiler gaat. 
 • Interface – Goedkope stroom tariefdetector met potentiaalvrije uitgang.
  • 2 van de 6 slim schakelen drempelschakelaars kunnen aangestuurd worden door de goedkope stroom tariefdetectoren, er is voor elke drempelschakelaar 1 goedkope stroom tariefdetector en 1 potentiaalvrije uitgang nodig. 
 • Interface – AO4-DL.
  • Met een AO4-DL interface kan een eigen boiler element met 0-10 volt aansturing toegepast worden i.p.v. het EHS-R type boiler element.
 • Hulprelais 1 fase of 3 fasen.
  • De DL relais zijn maximaal 3000 watt. Zijn er apparaten die zwaarder zijn dan 3000 watt, dan is er een hulprelais nodig met groter vermogen. Het DL relais moet dan het hulprelais aansturen.
 • Internet interface module C.M.I.
  • Hiermee kunt u op afstand uw slimme meterkast bedienen en gegevens uitlezen. Bij deze versie kunt u een C.M.I. instelservice boeken (€ 300).

Downloads

Slimme meterkast configurator v4

Met deze spreadsheet kunt u een slimme meterkast simuleren.
U kunt selecteren welke groepen worden afgeschakeld en in hoeverre de belasting nog op de stroomgroepen past.
De elektricien kan zo op voorhand bepalen of de juiste afschakelkeuzen zijn gemaakt.

Slimme meterkast aanschaffen

Koop de Econo energiemanager

Bestel de slimme meterkast op de website van De Groene Hoed of Econo:

https://www.groenehoedduurzaam.nl/slimme-meterkastv4.html

https://econo.nl/slimme-meterkast-v4


Specifieke wensen?

Wilt u een slimme meterkast, maar voldoet deze opstelling niet aan uw wensen? Dan kunnen wij voor u een maatwerk slimme meterkast ontwerpen. Lees daar hier meer over.