Maatwerk en advies

De slimme meterkast heeft vele toepassingen. Wij voorzien hem met een standaard programmatuur. Misschien dat dit net niet past in uw situatie, of u heeft een specifieke toepassing in gedachte. Geen probleem, wij kunnen u helpen met een maatwerk ontwerp slimme meterkast.

Maatwerk ontwerp slimme meterkast

Met de komst van energiezuinige huizen en zelf opgewekte energie is ook de vraag toegenomen naar meer intelligentie in de meterkast. Dit is in Nederland een sterk achtergebleven gebied.

Dan is er ook nog een extra complicatie, het sterk progressieve capaciteitstarief dat de netwerkbeheerders in rekening brengen bij aansluitwaarden boven de 3 x 25 ampère.

De problemen doen zich voor als er meerdere zware gebruikers zijn, zoals elektrisch verwarmen en/of warm tapwater maken met doorstroomverwarmers en boilers. De som van deze gebruikers komt dan vaak boven de 25 ampère hoofdzekering met gevolg dat deze eruit zal klappen en dat u de netbeheerder moet vragen om deze te vervangen.

De regel die norm NEN1010 voorstaat middels zekeringwaardeselectiviteit is sterk achterhaald, er zijn nu betere methoden door belasting te detecteren en logisch elektriciteitsgroepen voorrang te geven. 

Als specialist in elektrisch verwarmen met boilers en doorstroomverwarmers kunnen wij voor u een goed ontwerp maken om binnen de grenzen van het laagste capaciteitstarief van 3 x 25 ampère toch zoveel mogelijk te realiseren.

Op de webshop staat onze standaard slimme meterkast versie 3, deze heeft 4 afschakelpoorten en een eenvoudig afschakelalgoritme gebaseerd op drempelwaardeoverschrijding.

Voor meer complexe situaties hebben we een modulair systeem, dit systeem kent 4 prioriteiten en schakelt niet op drempelwaarde, maar via een PID-regeling en continue stroommeting. Dit systeem kan tot 16 afschakelpoorten bedienen.

Neem gerust contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Wij hebben het volgende van u nodig om een ontwerp te maken.

 1. een lijst van elektrische apparaten zwaarder dan 100 watt;
 2. van elk apparaat het opgenomen vermogen (1 fase of 3 fasen);
 3. welk apparaat de eigenschap heeft om door te werken na afschakelen, denk aan klokjes etc.;
 4. welke apparaten u prioriteit in werking wilt geven.

Hulp bij configuratie nodig? Boek ‘configuratie slimme meterkast’ (€ 500,-).

Maatwerk programmering regelsysteem

Naast de standaard programmering kunnen wij ook een energiemanagementsysteem op maat leveren. Een aantal opties:

 • Bent u vooral op zoek naar het verhogen van het eigen gebruik van zonnestroom? Dan kunnen wij de meterkast zo configureren dat er tot 12 gebruikers worden aangestuurd op basis van overproductie. Denk daarbij aan verwarmingselementen*, laadpalen* en thuisbatterijen*.
 • Heeft u last van uitvallende omvormers door netcongestie? Wij kunnen de meterkast zo aanpassen dat het extra gebruikers aanschakelt als de spanning te hoog oploopt. Zo kunt u nog wel terugleveren zonder uitval van de omvormer.
 • Heeft u volgens NEN 1010 een EEMS nodig? In combinatie met een internetmodule C.M.I. kan de ESM4(ModB) als EEMS ingezet worden.
 • Hebben uw zonnepanelen een piekvermogen dat groter is dan de waarde van uw aansluiting? Wij kunnen de ESM4(ModB)  zo configureren dat er aan piek-shaving wordt gedaan met als back-up dat de omvormer* lager kan worden gezet. Hierdoor kunt u uw zonnepark configureren op wintergebruik zonder last te hebben van piekbelasting in de zomer.
 • Woont u in Duitsland en mag u maximaal 70% van uw aansluitwaarde terugleveren? Wij kunnen de meterkast leveren met de juiste programmatuur. U dient zelf de installatie te regelen.
 • Woont u in Vlaanderen en heeft u geen teruglevercontract? Dan kunnen wij de meterkast ook voor u configureren (helaas niet mogelijk bij 3 fasen zonder nul). U dient zelf de installatie te regelen.
 • Heeft u een grote 1 fase aansluiting? Bijvoorbeeld 1 x 35 A, 1 x 60 A of meer. Ook dan is de ESM4 geschikt te maken voor hoofdzekeringbewaking.

* alleen mogelijk met een Modbus RTU/RS485 aansturingsmogelijkheid. 

In alle bovenstaande gevallen doen we eerst een haalbaarheidsonderzoek. Op die manier weten we precies binnen welke grenzen we een meterkast kunnen ontwerpen. Mocht iets niet kunnen, dan weet u dat ook gelijk en kijken we naar wat er wel kan.

Daarna starten we met het ontwerp van de slimme meterkast. Het eindproduct is dan altijd een systeemontwerp met offerte voor aanschaf. Bij het bestellen van de hardware wordt ook de maatwerkprogrammering besteld. Mocht u gebruik willen maken van internet monitoring/aansturing, dan kunt u ook een C.M.I. instelservice bijboeken.

Heeft u al een systeemontwerp en moet de meterkast daarop aangepast worden? Boek dan alleen een maatwerkprogrammering (optie 3) eventueel aangevuld met modbusprogrammering (optie 4) en C.M.I. instelservice voor internet aansturing/monitoring (optie 5).

Maatwerk slimme meterkast nodig?

Wij kunnen u de volgende diensten aanbieden:

 • 1. haalbaarheidsonderzoek (€ 300,-)
  • Past de situatie toch binnen de standaard versie? Dan ontvangt u 50% korting op de configuratie.
 • 2. ontwerp slimme meterkast (€ 500,-)
 • 3. maatwerkprogrammering (€ 500,-)
 • 4. standaard versie 4ModB, modbusprogrammering (€ 300,-)
 • 5. C.M.I. instelservice (€ 300,-)

Bovengenoemde prijzen zijn voor standaard eengezinswoningen. Bij grote woningen en kleine utiliteit doen wij een offerte op maat.

Advies en second opinion

Bent u op zoek naar advies hoe het beste van het gas af te gaan? Of wilt u een compleet systeem laten ontwerpen van opwekking tot verwarming? Dan kunnen wij u van dienst zijn met onze advies- en ontwerpdienst.

U heeft dan een systeemontwerp in handen waarmee u naar diverse aanbieders kunt om offertes op te vragen. Omdat u een systeemontwerp heeft, zullen de offertes die u krijgt makkelijker te vergelijken zijn dan wanneer u dit zonder ontwerp doet. Immers iedere aanbieder heeft zijn eigen oplossingen voor uw vragen en eisen.

Daarnaast kunnen wij advies uitbrengen op bestaande ontwerpen of offertes als second opinion. Heeft u bijvoorbeeld diverse offertes, maar weet u niet goed hoe te kiezen? Dan kunnen wij u adviseren over de beste keuze. 

Advies nodig?

Boek onze adviesdienst!

 • 1. Advies (€ 300,-)
 • 2. Ontwerp (€ 500,-)
 • 3. Second opinion (€ 300,-)

Contact

Maatwerk